Thursday, June 24, 2010

CARA MEMBUAT JERUK

CARA MEMBUAT JERUK BUAH-BUAHAN


Jeruk Buah Mempelam
1. 50 kg Buah mempelam muda belum bersabut bijinya - bersihkan, Tak perlu dibelah dan buang kulitnya).

2. Masukkan ke dalam takungan merendam, dan tuang air bersih setakat buah-buah mempelam itu terendam di bawah 1 inci dari paras air. Masukkan 9 kg Garam dan 720g Calcium chloride; kacau hingga larut.
[Isi dengan air ke dalam bekas plastik dan diikat kuat, untuk diletakkan di atas buah-buah mempelam supaya buah-buah mempelam itu tertekan dan tenggelam; tidak terapung-apung]

3. Tutup takungan dengan plastik yang diikat kuat supaya buah terperam selama 2 - 5 minggu. Jika kepekatan air garam berkurangan semasa proses pemeraman, tambah lagi garam sebanyak 900g Garam, kacau hingga larut.
[Uji buah: Buah akan bertukar warna. Ambil sebiji buah mempelam dan dibelah, jika ada kelihatan warna jalur putih asal, ini bermakna proses pemeraman belum selesai; teruskan pemeraman sehingga warna bahagian dalam buah tiada lagi berwarna putih asal.]

4. Belah buah mempelam dan masukkan ke dalam takungan yang bersih dan tuangkan Air Suam sehingga semua buah terendam, dan masukkan sekali lagi:
(a) 720g Calcium Chloride, dan dikacau hingga larut dn biarkan selama 3 jam.
(b) Apabila air suam sejuk, masukkan pula 156 ml Cuka (kepekatan 10%) dan kacau sebati.

4. Sediakan arutan Air Gula, menggunakan 8 kg gula (kepekatan 50%), masak sehingga mendidih dan:
(a) Masuklan sekali lagi 720g Calcium Chloride dan kacau hingga larut. Sejukkan Larutan Gula ini.
(b) Masukkan 175 ml Cuka (kepekatan 10%) atau secukup rasa, rasanya yang dikehendaki; dan kacau sebati.
(c) Masukkan 4 g Sodium Benzoate dan kacau sebati (sebagai bahan awet [preservatif]).

5. Susun buah mempelam dalam botol yang bersih* dan taungkan Larutan Air Gula (adunan No. 4) menutupi buah-buah mempelam; dan tutup botol kuat-kuat.

Jeruk Buah Betik:
1. 50 kg buah betik matang yang belum masak
2. 9 kg g Garam
3. 8 kg Gula
4. 175 ml Cuka
5. 256g Alum (Tawas)

Cara Memproses:
1. Buah petik dikupas, potonng mengikut kehendak sendiri

2. Basuh dan ditoskan, dan dicelur dengan air panas 50 - 60 ÂșC selama 1 minit dan ditos.

3. Rendam (peram) buah betik dalam takungan menggunakan Air Garam (kepekatan 12 - 15%)
[Isi dengan air ke dalam bekas plastik dan diikat kuat, untuk diletakkan di atas buah-buah betik supaya buah-buah betik itu tertekan dan tenggelam; tidak terapung-apung].

4. Peram selama 2 minggu atau sehingga tisu betik menjadi berkilat atau jernih.

5. Kerluarkan jeruk betik dan ditos, kemudian dan sediakan Air Larutan Alum (Tawas) dengan membancuh 156 g dengan Air Bersih itu dan rendam selama semalaman.

6. Sediakan Alir Gula (8 kg Gula) - masak hinngga mendidih [kepekatan 40%], dan masukkan:
(a) 175 ml Cuka
(b) 256g Alum (Tawas) dan kacau sebati, dan sejukkan ke suhu 70° C.

7. Susun jeruk betik dalam botol yang bersih* dan taungkan Larutan Air Gula (adunan No.6) menutupi betik; dan tutup botol kuat-kuat.

8. Panaskan botol-botol yang telah diisi dengan jeruk betik itu dalam air menidih selama 5 minit.

Jeruk Buah Kedondong
(Sama dengan cara memproses Jeruk Buah Betik, tetapi kulitnya hendaklah dikupas terlebih dahulu).

1 comment:

Mr Bukit Besi said...

Sedapnye jeruk. Di blog saya juga saya ada berkongsi resepi jeruk mangga asam boi bercili.