Thursday, June 24, 2010

BUAT BERGER

CARA MEMBUAT BURGER/FRANKFURTER

Bahan:
2 kg Daging Lembu
200 g Lemak dari Daging Lembu
200 g Protein Sayur (TVP Soy Protein)
42 g Garam halus (atau secukup rasa)
35 g Gula
22 g Bawang putih
13 g Serbuk Lada Putih
400 ml Air suam

Cara Membuat:

1. Daging lembu hendaklah terlebih dahulu disejukkan dalam peti ais, supaya menjadi keras, kemudian dipotong-potong kecil, kemudian dihancurkan dengan mesin penghancur daging, supaya ia menjadi halus.

2. Hancurkan Protein Sayur (TVP Soy Protein) hendaklah dihancurkan dengan menggunakan air panas.

3. Campurkan daging yang sudah dikisar itu dengan Protein Sayur (TVP Soy Protein) (No.2); dan digaul dengan garam, serbuk lada putih, bawang putih, gula, dan perasa daging, dan digaul dengan menggunakan mesin mixer sehingga adunan bergaul sebti.

4. Masukkan bahagian lemak dari daging lembu itu, dan digaul terus dengan mesin mixer itu sehingga adunan sebati.

5. Adunan dimampat dan dibentuk menjadi daging burger, dan dibungkus; disimpan dalam peti sejuk-beku.


Frankfurtur Ayam

Bahan:
1 kg 100 g Daging ayam tanpa tulang
2 kg 500 g Lemak dari daging ayam
550 ml Air suam
23 g Garam (atau secukup rasa)
30 g TVP Soy protein
38 g Bawang Putih
20 g Serbuk lada putih (atau mengikut rasa)
1.5 g Sodium erythorbate
¾ g Sodium Nitrate

Cara Membuat:
1. Larutkan 1.5 g Sodium erythorbate dan ¾ g Sodium Nitrate dengan 550 ml Air Suam.

2. Masukkan Daging Ayam ke dalam No.1, dan masukkan garam, lada putih, bawang putih, dan TVP Soy protein; dan dikisar.

3. Bentuk adunan, dan dibungkus, disimpan dalam peti sejuk-beku.

No comments: